Peter Mattsson, Riksidrottsförbundet, ser fram emot nya upptäckter

Det är nästan alltid på någon sorts träningstur som jag får mina bästa idéer. I löpspåret, på rullskridskorna, på golfbanan eller i skogen med min mountainbike.

På vad som kunde ha varit en vanlig söndag i april är allt som vanligt. Det vill säga, jag får idéer där jag sitter på min cykel. Några av dem skriver jag av mig direkt, i min egen blogg. Andra får ligga till sig någon dag extra och bli till underlag, eller kanske till och med förväntningar, på vad som komma skall i det superspännande forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors som ligger i startgroparna.

Det som kunde varit en vanlig dag på cykel är förstås allt annat än just det. Sverige och världen knäar under det Corona-virus som redan orsakat så mycket lidande och som hotar att inte släppa taget än på länge. För den som inte hör till riskgrupperna, och som inte behövt läggas in på sjukhus, är det ändå svårt att inte hitta åtminstone vissa positiva stråk i allt det elände som pandemin fört med sig. Överallt ser vi människor röra sig i vår vackra, tillgängliga och öppna natur. Och det vare sig den består av stadens promenadgator, landsvägens cykelstråk eller skogens stigar. För att inte tala om de under bar himmel bjudande idrottsytor som väntar på golfspelare, orienterare, trailrunners och allt vad det kan vara. Nog tror jag att en hel del människor, med de beteendeförändringar som mer eller mindre tvingats på oss, gör nya upptäckter.

Nya upptäckter är förstås precis också vad ett forskningsprogram ska göra. Natur, hållbarhet, miljö, idrott och friluftsliv. Visst är alla dessa svårslagna, var och en för sig eller kanske ännu hellre i kombination. För mig som representant för en av Sveriges allra största folkrörelser, idrotten, är det lätt att se att Corona-utbrottet skapat både rörelse och utebliven rörelse. Det första så till vida att stora justeringar fått göras. Allt från inställda SM-finalserier, till flyttade mästerskap och träningsläger. Det senare, utebliven rörelse, anspelar mera på att vi nu sitter hemma. Alla de som skulle ha varit på tävlingar och mästerskap, och som för att ta sig dit hade behövt tillryggalägga ett antal varv runt vårt kära klot tillsammans.

Ur vissa aspekter är det förstås bra att det inte behövdes. Ur andra är det hemskt. Idrott skänker glädje, gemenskap, ja i bästa fall fred till många och snudd på envar. Med Mistra Sport & Outdoors hjälp ska vi hitta vägar att göra detta – på ett hållbart sätt. Hur ser det evenemang ut som är hållbart på riktigt? Hur kan ny teknik ge åskådaren den nära och kittlande upplevelsen av idrott som denne suktar efter, på ett sätt som gör att alla som vill kan ta del? Vilket underlag har fotbollsplanen som går att nyttja i februari och samtidigt inte sprider partiklar som inte hör hemma i naturen? Vad kan golfgreenen som funkar i november, eller inomhus i februari, byggas av?

Frågorna är många och jag sitter inte på svaren. Men det är heller inte därför som jag är med i Mistra Sport and Outdoors. Det finns gott om forskare och aktörer inom idrotten, friluftslivet och miljösektorn som kan hjälpas åt! Tillsammans kan vi förhoppningsvis ta fram ny kunskap och hitta lösningar på frågorna.

Peter Mattsson
Idrottschef, Riksidrottsförbundet
Styrelsemedlem, Mistra Sport & Outdoors

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: