Susanne Söderholm, Svenska orienteringsförbundet: ”Låt inte kreativiteten sina på vägen tillbaka från Corona”

Jag deltog i Mistra Sport & Outdoors första webbinarium “Vägen tillbaka från Corona” (här finns inspelningar och dokumentation) häromveckan – dels för att både Orienteringsförbundet och Svenskt Friluftsliv är partners i programmet och dels för att jag har ett personligt intresse av idrott, friluftsliv och hållbarhet i kombination.

Det är så många som drabbats på olika sätt, allt från nära som gått bort och nära som lider i sin ensamhet. Vi är många som inte kan träffa våra äldre föräldrar och mor- och farföräldrar. Det är en jobbig tid för oss alla just nu, vi kan inte leva, umgås, träna och tävla tillsammans som vi brukar.

Så det känns bra att tänka att vi har en väg tillbaka från Corona.

Vi vet ännu inte hur länge rådande situation kommer att pågå, men livet kommer förhoppningsvis och så småningom att återgå till det normala. Då är det bra att vi nu inte tappar allt fokus på framtiden – även mitt i krisen finns det initiativ som är framåtsyftande. Jag tänker framför allt på Mistra Sport & Outdoors som kommer att beröra och involvera många och bidra till ökad hållbarhet.

På Orienteringsförbundet har vi planerat och planerat om, ställt in tävlingar och planerat igen. Vi har snabbt anammat ny teknik för möten och utbildningar. Vi har digitala styrelsemöten (både Svenskt Friluftsliv och Orienteringsförbundet) och det går faktiskt bra. Vi reser betydligt mindre och för framtiden kommer säkerligen många fysiska möten ersättas med digitala.

På vägen tillbaka från Corona är det många frågor att ta ställning till. Allt från hur vi kan utveckla och behålla alla lokala aktiviteter i närområdet till om vi verkligen måste åka utomlands på träningsläger.

Vi vet sedan länge att vi får ett hälsosamt åldrande om vi aktiverar hjärnan när vi samtidigt rör på oss i naturen. Friluftslivet har väl aldrig varit viktigare än nu?

Runtom i landet finns det så många kreativa människor och trots begränsningar finns det en mängd frilufts-, idrotts- och orienteringsaktiviteter att välja bland och jag vill rikta ett stort tack till alla föreningar och organisationer runtom i landet för all aktivitet som ändå erbjuds.

Låt inte kreativiteten sina på vägen tillbaka från Corona – låt oss behålla mycket av det som faktiskt bidrar till ett hållbart samhälle!

Susanne Söderholm
Förbundschef, Svenska Orienteringsförbundet
Vice ordförande, Svenskt Friluftsliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: