Ingela Hiltula, Naturvårdsverket: ”Kommer det att gå?”

Vi är nu mitt inne i processen för att ta fram utmaningar till och forska kring de sex olika temaområdena som ingår i Mistra Sport & Outdoors.

Vi på Naturvårdsverket, precis som övriga deltagare i processen, har fått i uppdrag att ta fram högst tre utmaningar per temaområde. Det känns nästan övermäktigt, ett så stort och brett område där forsknings- och samverkansprogrammet har som mål att bidra till världsledande forskning, att starta en rörelse för en hållbar utveckling, och att verka för att etablera ett center för hållbara lösningar.

Hur ska vi tänka kring utmaningarna?

Jag vill att forskningen ska bidra till att hitta nya lösningar för hållbart idrottande och friluftsliv och då gärna i framkant, inte bara kring till exempel giftfria material utan kanske ännu mer kring hur vi kan minska behovet av material, hur vi kan använda material och utrustning längre, hur nya affärsmodeller ser ut? Hur kan vi minska resandet, kan idrott och friluftsliv flytta närmare där vi bor? Hur kan fysisk planering bidra till ett mer hållbart idrottande och friluftsliv? Vad är drivkraften hos var och en av oss att faktiskt ändra våra vanor och inställning till hur och var vi ska idrotta och utöva friluftsliv? Ja många funderingar finns det, hur ska vi kunna formulera dem som forskningsbara utmaningar?

På Naturvårdsverket har vi nu gått ut brett i vår organisation för att samla in så många tankar och idéer som vi bara kan, kring utmaningar inom temaområdena. Sedan ska vi i en liten arbetsgrupp försöka formulera våra förslag till utmaningar. Därefter tar vi med dessa och bollar dem och alla andra deltagares förslag till utmaningar under den kommande workshoppen.

Det känns spännande och svårt, kommer det att gå? Ja, så klart! Med det goda samverkansklimat som redan skapats är jag övertygad om att vi kommer att mejsla ut spetsiga utmaningar som ger både forskarna och oss inom idrotten och friluftslivet något att bita i.

Ingela Hiltula
Enhetschef, Naturvårdsverket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: