Andreas Hellohf, Naturskyddsföreningen; ”Dags att ta nästa steg i samverkans-processen”

Naturskyddsföreningen arbetar vi brett för att väcka opinion, skapa debatt och dialog i frågor som gör skillnad för klimatet, ekosystemen, den biologiska mångfalden och underlättar för allmänheten att leva ett mer hållbart liv. Tillsammans med våra 230 000 engagerade medlemmar påverkar vi beslutsfattare på lokal, nationell och internationell nivå.

Genom mitt arbete med vår miljömärkning Bra Miljöval vet jag hur viktigt det är att vägleda och underlätta för konsumenter att göra hållbara val i vardagen. Vi behöver lösningar och verktyg för att främja det cirkulära samhället och minska behovet att förbruka jordens resurser. Vi behöver återvinna och återanvända mer, designa produkter smartare och konsumera mindre. Detta ställer krav på att hela Sverige ställer om och att alla aktörer i samhället är en del av lösningen. Idrotten och friluftslivet är en rörelse som gör stora avtryck i miljoner människors liv och det är därför viktigt att det ekologiska fotavtrycket är så litet som möjligt. Det är därför som MISTRA Sport & Outdoors är ett så viktigt initiativ.

Under hösten har Naturskyddsföreningen deltagit som en av flera samverkanspartners i programmet. Att arbeta med de sex temaområdena i en dynamisk process med deltagare från hela samhället har varit intressant, utmanande och väldigt lärorikt. Det finns så mycket kunskap och så många olika perspektiv på hur idrott och friluftsliv kan bli mer hållbart.

Det är nu dags för programmet att ta nästa steg i samverkansprocessen. Inom respektive temaområde ska en lärandegrupp bildas där forskare, organisationer, företag och myndigheter ska arbeta gemensamt med de frågeställningar som vi har arbetat fram under hösten. Förhoppningen är att vi gemensamt i lärandegrupperna ska hitta lösningar på de utmaningar som finns i omställningen mot ett mer hållbart idrotts- och friluftsliv. Jag tror verkligen att forskning tillsammans med kunskap och erfarenhet från samhällets aktörer är en vinnande kombination för att hitta lösningar på de utmaningar som finns inom varje temaområde.

En extra dimension har legat i att vi inte haft möjlighet att träffas fysiskt, utan vi har fått lära känna de andra deltagarna i den digitala världen. Men det har fungerat över förväntan och det är en kunskap som vi tar med oss den dag vi äntligen lämnar pandemin bakom oss. Det finns miljövinster att göra när vi inte alltid behöver resa för att träffas. Det möjliggör dessutom för fler att träffas och engagera sig, när inte lika mycket tid och kostnader behöver avsättas för att delta.

Vi kan också se att fler har funnit vägen ut i vår vackra natur, många har upptäckt att Sverige har så mycket att ge; hemester är här för att stanna, vi behöver inte resa till fjärran för avkoppling. Så även om tiden just nu är väldigt tuff så får vi hoppas att de positiva effekter och den kreativitet som tiden med Corona har fört med sig, är något vi tar med oss in i framtiden. Jag tror och hoppas det.

Andreas Hellohf
Produktansvarig, Bra Miljöval Kosmetika, Naturskyddsföreningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: